Mijn naam is Pjotr Giling en sinds 2009 gecertificeerd als Sound Engineer. Op freelance basis verzorg ik het geluid bij live optredens en gebruik ik mijn verkregen kennis om beginnende bands te helpen met het opnemen van een demo of eerste album.

Waarom ben ik geluidstechniek gaan doen?

Het antwoord hierop is drieledig. Als eerste was ik bij concerten, die ik bezocht, geërgerd door het totale geluid. Ik wilde graag weten wat de geluidsman op dat moment verkeerd deed en hoe het beter zou moeten… hoe ik het beter zou kunnen doen. Ten tweede ben ik als vrijwilliger betrokken bij Radio Lelystad (lokale omroep) als technicus en programma maker en wilde meer weten over het gebruik van de mogelijkheden van een mengtafel. Het laatste heeft te maken met een muzikaal project (Project TIDE) dat ik samen met een vriend van mij doe. Hiermee wilden we onze eigen muziek opnemen, mixen en uitbrengen. Ook hierbij heeft de opleiding enorm geholpen.

Na er alleen wat mee gedaan te hebben voor de laatste twee redenen, besloot ik ook te helpen om bands live met het geluid te helpen. Van extreme metal (Inquisitor) tot shanti koren (Bataviakoor), zet ik me in om een mooie, goed klinkende show neer te zetten.

Waarom de keuze van de naam ‘Horus’?

Ik zocht een beetje naar een mystieke naam. Aangezien ik me enigszins interesseer in de mythologie van het oude Egypte, Scandinavië en Germanië, kwam ik vrij snel op het Oog van Horus (The Eye Of Horus).

Horus was een egyptische luchtgod, meestal in de gedaante van een valk. De legende gaat dat Horus, in een gevecht met Set om de troon van hun gestorven vader Osiris, zijn linkeroog verloor. Het grootste gedeelte van het oog werd hersteld door Hathor of Thoth (waarbij het laatste deel vermoedelijk met behulp van magie werd toegevoegd). Het oog symboliseert vaak opoffering, genezing, herstel en bescherming. Het oog is opgebouwd uit de volgende delen die samen 63/64ste deel vormen (het laatste 1/64ste deel was het magische deel):

Verduidelijking

Verduidelijking

1/2 – Rechterkant van het oog (wijzend naar de neus) – Ruiken
1/4 – Pupil – Zien
1/8 – Wenkbrauw – Denken
1/16 – Linkerkant van het oog (wijzend naar het oor) – Horen
1/32 – Gebogen lijn – Proeven
1/64 – Traan – Voelen

Daar in de muziek de noten ook vaak in hele, halve, kwarten, achtsten, zestiende, tweeëndertigste en zelfs vierenzestigste worden verdeelt, paste deze naam prima bij hetgeen ik voor ogen heb met mijn ambitie. Mede omdat muziek ook alles te maken heeft met de zintuigen (de één meer dan de ander). En natuurlijk komt er ook een beetje ‘magie’ bij kijken.

Mocht je meer over mij en mijn ambities willen weten, laat dan even een bericht achter.

Pjotr Giling